Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos

En åländsk specialitet: Ålandspannkaka

Pannkaka

1 liter mjölk

1,5 dl mannagryn

1 dl vetemjöl

3 ägg

0,5-1 dl socker

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma

50 gram smör

Sviskonkräm

0,75 liter vatten

en halv påse torkade plommon (ca 250 gram)

2 msk socker

3-4 tsk potatismjöl

Snömos

Grädde

Socker

 

Pannkakan

Koka upp mjölken och blanda i mannagryn och sjud ca 5 minuter tills det är en smidig gröt, låt svalna något.

Vispa äggen med socker och blanda i gröten.

Tillsätt mjölet, saltet och kardemumman (om smeten känns för tjock kan man blanda i lite mer mjölk).

Smörj en ungsform och häll i smeten.

Smält smöret och ringla över pannkakan.

Grädda pannkakan i 200 grader ca 40-60 minuter.

Sviskonkräm

Koka plommonen mjuka i vattnet och lägg i sockret.

Blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner det i krämen, koka upp-klart!

Snömos

Vispa grädde och socker.

Servera pannkakan med sviskonkräm (kall) och snömos!

Ålandspannkaka- bild från google

Ålandspannkaka- bild från Google

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s