Pavlova med lime och passionsfruktscurd

Det här recepet är Sveriges mästerkock 2012, Sigrid Báránys, det finns i hennes kokbok Spisvärme. Prova det här för det är superduper gott!!

4 portioner

Marängbottnar

3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena

Lime- och passionscurd

3 st passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
1 st lime, zest
saft från 2 lime

Garnering

3 dl vispgrädde
Exotisk frukt, t ex fikon, carambole, kiwi, banan eller physalis

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken ska gå att vända upp och ner.

Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.

 Blanda i maizena.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.

Spritsa ytterligare ett eller två varv med högre kant runt bottnarna.

Grädda i 15 minuter, sänk värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Ta ut och känn på marängen – om den verkar krämig, grädda i 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

Passera innanmätet från passionsfrukterna genom en sil (skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar).

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.

Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.

Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

20120514-093330.jpg

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s