Äppelkaka med kardemummaströssel

Jätte god äppelkaka från Mia Öhrns bok ”Klassiska kakor på nytt vis”.

~~~

Smulor

2 dl vetemjöl

75 gram kylskåpskallt smör

0,75 dl socker

1 tsk kardemumma

Kakan

100 gram mandelmassa

150 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

3 ägg

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 medelstora äppel

kanel och socker till pudring

smör till formen

~~~

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med smulorna: smula ihop smöret med mjölet och blanda sedan i socker och kardemumman.

Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med smöret.

Rör ner sockret och ett ägg i taget.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och ha ner i äggsmeten.

Klyfta äpplen och pudra klyftorna med socker och kanel.

Smörj en form med löstagbara kanter.

Fördela smeten jämnt i formen och tryck ner äppelklyftorna.

Baka kakan i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.

Kakan är god med en klick vaniljsås!

20120915-210036.jpg

Lämna gärna en kommentar!