Jätte god äppelkaka från Mia Öhrns bok ”Klassiska kakor på nytt vis”.
~~~
Smulor
2 dl vetemjöl
75 gram kylskåpskallt smör
0,75 dl socker
1 tsk kardemumma
Kakan
100 gram mandelmassa
150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 medelstora äppel
kanel och socker till pudring
smör till formen
~~~
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med smulorna: smula ihop smöret med mjölet och blanda sedan i socker och kardemumman.
Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med smöret.
Rör ner sockret och ett ägg i taget.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och ha ner i äggsmeten.
Klyfta äpplen och pudra klyftorna med socker och kanel.
Smörj en form med löstagbara kanter.
Fördela smeten jämnt i formen och tryck ner äppelklyftorna.
Baka kakan i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.
Kakan är god med en klick vaniljsås!