Potatislåda- ett måste på julbordet!

På vårt julbord så är potatislåda, eller päronlåda som vi säger på dialekt, ett måste! Passar så bra ihop med julskinka och även allt annat på julbordet. Det var svårt att få ett recept av mamma, farmor eller mormor. Alla sa att man gör lite högt, alltså på känsla men ett recept fick jag i alla fall till.
Detta recept ger 2 lådor.

1 kg potatis
2 ägg
100 gram rumsvarmt smör
1 kopp sirap
1 kopp mjölk
2 msk mjöl
1 krm muskotnöt
Salt efter smak

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Mosa potatisen och blanda i alla ingredienser.
Rör ordentligt!
Fördela i smorda formar och klicka över smör och strö över ströbröd.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme, tills de fått fin färg.
Lådorna går bra att laga i förväg och förvara i kyl några dagar eller i frysen.
Värm i ugnen före servering.

Jag fick mycket bra omdöme på mina första päronlådor! Smaken var helt perfekt! De blev ganska hårda i konsistensen så nästa år ska jag använda mjölig potatis,ha i mer mjölk och använda mörk sirap så att lådorna får en mörkare färg.

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s