Lussekatter och saffransbullar

Häromdagen bakade jag lussekatter och saffransbullar. Perfekt att dela degen i två delar så får man två olika sorters bullar. När du fryser ner bullarna (om det finns några kvar…) så sätt både lussekatter och saffransbullar i samma påse så kan man välja sin favorit när man ska fika!

~~~

Du behöver:

50 gram jäst

ca 17 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

5 dl mjölk

2 kuvert saffran á 0,5 gram

1,5 dl socker

100 gram rumsvarmt smör

250 gram kesella (eller matlagningsyogurt, creme fraiche….)

Till lussekatter: russin till dekor

Till saffransbullar fyllning:

150 gram rumstempererat smör

0,75 dl socker

100 gram mandelmassa

0,75 msk vaniljsocker

russin

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Ljumma mjölken till 37 grader.

Stöt saffranet fint tillsammans med lite sockret och rör ut i mjölken.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt även resten av sockret, det mjuka smöret, kesella, salt och mjöl.

Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna i maskin 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt minst 40 minuter.

Laga under tiden fyllningen: vispa ihop alla ingredienser.

Dela degen i två delar.

Ena delen forma till lussekatter och dekorera med russin.

Andra delen kavla ut till en avlång kaka, bre över fyllningen och strö över russin.

Rulla ihop från långsidan, skär rullen i bitar och bullarna i pappersformar.

Låt bullarna jäsa under duk ca 40 minuter.

Pensla alla bullarna med uppvispat ägg och saffransbullarna strö även över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 7 minuter, tills bullarna har fått fin färg.

Lussekatter

Lussekatter

Saffransbullar

Saffransbullar

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s