Runebergstårta

Idag är det Runebergsdagen! Det ska firas med Runebergstårta. Jag provade en nya variant och lagade en kaka istället för många små.

Jag använde:
Kakan
150 gram rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
1 dl socker
2 ägg
1 dl grädde
0,5 dl pepparkakssmulor
0,75 dl ströbröd
0,5 dl grovmalen mandel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2-3 droppar bittermandelolja

För fuktning
0,5 dl vatten
0,5 dl rom eller punsch
1,5 msk socker

Dekoration
1,5 dl florsocker
3 msk hallonsylt
0,5 msk vatten

Gör så här:
Vispa sockret och smöret fluffigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Rör ner grädden.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Smaksätt med bittermandelolja.
Fördela smeten i en smord form (1 liters).
Baka i ugnen 175 grader i ca 50 minuter.
Låt svalna och stjälp upp kakan på ett fat.
Tvätta formen.
När kakan svalnat sätt tillbaka kakan i formen.
Hetta upp rom, vatten och socker.
Fukta kakan med den varma lagen.
Låt kakan stå och dra till sig några timmar gärna över natten.
Före servering:
Rör ihop florsocker, hallonsylt och vatten.
Fördela över kakan.

20130205-181340.jpg

Annonser

One thought on “Runebergstårta

  1. Pingback: Runebergstårta / Runebergsmuffins | madeleines recept

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s