Mjöd till Valborg!

Idag har jag provat att laga mjöd för första gången. Om det ska hinna bli klart till Valborg är det dags att börja göra din mjöd nu.
Jag lagade på en halv sats då vi inte är stordrickare av mjöd.

4 liter vatten
500 gram farinsocker
2 citroner
1/8 dels tsk jäst (som en halv ärta)

Koka upp 2 liter vatten och häll i sockret.
Ta från plattan och ha i resten av vattnet.
Pressa en citron och skär en citron i skivor. Ha i allt kastrullen.
När vätskan svalnat något (40 grader) är det dags att ha i jästen.
Låt mjöden stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
Tappa sen upp mjöden på flaskor, tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska.
Mjöden är färdig på en vecka i svalt och på 3 dagar i rumstemperatur.
Förvara flaskorna svalt.

OBS! Trycket i flaskan ökar under jäsningen. Använd inte en alltför tät kork på flaskan.

Mjöden är god till munkar eller grillkorv på Valborg vid majbrasan. 🙂

Jag återkommer med resultatet av min mjöd…..

20130424-163249.jpg

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s