Himmelsk äppeltosca

Höstens första äppelkaka till fredagsmyset! Såklart gjord på åländska äpplen!

20130823-193550.jpg
Du behöver:
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,25 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 äpplen, skalade eller oskalade
1 tsk kanel
Toscaglasyr:
50 gram smör
0,75 dl socker
2 dl mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg oh socker poröst.
Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör sist i det smälta smöret. Blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.
Dela äpplen, kärna ur och skär i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten. Pudra kanel över kakan.
Grädda i ugn 175 grader, ca 25 minuter.
Gör toscaglasyren medan kakan gräddas: smält smör och socker i en kastrull. Blanda ber mandelspån och mjöl. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.
Häll den varma glasyren över kakan, höj ugnsvärmen till 200 grader och grädda 8-10 minuter.
Servera äppeltoscan som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s