Kanel- och äppelbullar

Idag, 4 oktober är det kanelbullens dag! Självklart har vi bakat bullar! Jag gjorde både kanelbullar och kanel- och äppelbullar. Jag gjorde olika varianter på bullarna för att veta vilka som var med kanel och vilka som hade äppelfyllning.

20131004-164848.jpg
Du behöver:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 krm salt
1 dl socker
1 ägg
3 tsk malen kardemumma
11-13 dl mjöl
Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 msk kanel
Äppel
Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och ha i mjölken, värm till 37 grader.
Lös upp jästen med lite av vätskan, häll sedan i all vätska.
Blanda i salt, socker, ägg och kardemumma i degen och även mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ha inte i för mycket mjöl.
Låt jäsa ca 30 minuter.

20131004-165005.jpg
Under tiden rör ihop ingredienserna till fyllningen (smör, socker och kanel).
Dela degen i två delar.
Kanelbullar:Kavla ut ena degen och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop degen och skär bitar och lägg på ett bakplåtspapper eller bullformar.
Äppelbullar:kavla ut degen, bred ut fyllningen och riv äpple och fördela över degen. Vik degen dubbelt och skär smala bitar, ringla till en kringla och lägg på ett bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugn 225 grader ca 10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Frys in de bullar som inte äts samma dag!

20131004-165049.jpg

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s