Fiskgryta med saffran, vitt vin och grädde

Har länge tänkt att laga en fiskgryta med saffran och äntligen blev det av! Det blev så jäklars gott!! Testa nuuu!



Du behöver:

  • 700 gram fiskfilé, jag använde lax och sik
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 1,5 tsk tomatpuré 
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 300 g räkor och/eller kräftstjärtar

Gör så här:

Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

Skär fisken i bitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.

Tillsätt räkorna (och kräftorna). 



Servera grytan med aioli och ett gott bröd. 



Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s