I påsken grillade vi hjortburgare och dom blev superduper goda! Receptet hittade jag i Mannerströms viltkokbok.
Du behöver:
800 g hjortfärs
1 msk dijonsenap
8 skivor bacon
(smör till stekning)
salt och svartpeppar
Ålands specialost
Gör så här:
Blanda hjortfärs med dijonsenap, salt och svartpeppar. Forma till fyra hamburgare och linda baconskivorna runt om.
Stek eller grilla hjortburgarna i smör i en stekpanna tills de har fått fin färg på båda sidorna, ca 4 minuter på varje sida.
Lägg på Ålands specialost precis innan burgarna är klara så osten smälter lite.
Pepparrotsmajonnäs:
1 dl majonnäs
2 msk nyriven pepparrot
2 msk chilisås
2 msk bostongurka
salt och svartpeppar
Rör ihop ingredienserna till majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör:
Pepparrotsmajonnäs
Sallad
Tomat
Lök
Pommes frites
Hamburgerbröd (helst hembakat)
Recept hamburgerbröd: (från Lindas bakskola)
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt (jag använde mjölkfritt flytande margarin)
7–9 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
4. Gör 16–20 runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.