Mjöd

Till Valborg är det gott med ett (eller två) glas mjöd till munken och grillkorven så ikväll satte vi en liten sats mjöd på jäsning. 


Mjöd

4 liter vatten

500 gram farinsocker

2 citroner

1/8 dels tsk jäst (som en halv ärta)

Gör så här:

Koka upp 2 liter vatten och häll i sockret.

Ta från plattan och ha i resten av vattnet.

Pressa en citron och skär en citron i skivor. Ha i allt kastrullen.

När vätskan svalnat något (40 grader) är det dags att ha i jästen.

Låt mjöden stå i rumstemperatur 1-2 dygn.

Tappa sen upp mjöden på flaskor, tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska.

Mjöden är färdig på en vecka i svalt och på 3 dagar i rumstemperatur.

Förvara flaskorna svalt.

OBS! Trycket i flaskan ökar under jäsningen. Använd inte en alltför tät kork på flaskan.

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s