Hallonkola och mariannefudge

Julens godaste julgodis blev hallonkola följt av mariannefudge!

Hallonkola

150 g frysta hallon

1,5 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 tsk pressad citronsaft

1 msk ljus sirap

Gör så här:

Koka upp de frysta hallonen i en kastrull och sila bort kärnorna.Klä en form ca 15×20 cm med bakplåtspapper. Blanda hallonpurén och övriga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull, gärna gjutjärn. Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet eller har en temperatur på ca 123°. Häll upp smeten i formen och låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär upp kolan i fyrkantiga bitar, slå eventuellt in dem med smörpapper.

Mariannefuge

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

200 gram mörk choklad

50 gram smör

0,5 dl mariannekross

Gör så här:

Klä en form på cirka 15*15 cm.

Blanda grädde, sirap & socker i en tjockbottnad kastrull och koka upp blandningen till 120 grader. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen tillsammans med smöret, under omrörning. Rör tills smeten är blank. Häll smeten i formen strö över mariannekross. Låt fudgen stå kallt i

några timmar innan du skär lagom stora fina

bitar.

Krossade mariannegodisar

Fint att ge bort i present 🙂

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s