Tomatsoppa

En enkel, god och billig soppa. Gör gärna dubbel sats så har man till lunch dagen efter.

Gott att lägga i lite mozarellabitar eller att äta med gott bröd.

~~~

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

1 msk torkad basilika

1 grönsaksbuljong

5 dl vatten

salt, peppar, socker

0,5-1 dl creme fraiche

~~~

Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja några minuter.

Häll på krossade tomater, torkad bailika, grönsaksbuljong och vatten, låt koka ca 15 minuter.

Mixa soppan slät.

Smaksätt med salt, peppar och lite socker.

Rör ner creme fraiche och låt koka upp.

20120710-135454.jpg

Tigerkaka

Recept från ”Sju sorters kakor”

~~~

200 gram smör

2,5 dl socker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grädder eller mjölk

Smaktillsats:

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker och/eller rivet skal av 1 citron

~~~

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en avlång form eller en rund hålform.

Rör smör och socker poröst.

Blanda ner ett ägg i tager under omrörning.

Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och vätskan.

Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon.

Smaksätt resten av smeten med vaniljsocker och/eller med rivet citronskal.

Häll hälften av av den ljusa smeten i formen, sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.

Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

20120630-110526.jpg

Kokosbollar

Godaste kokosbollarna:

~~~

200 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

4 msk kallt starkt kaffe

kokosflingor att rulla bollarna i

~~~

Rör ihop alla ingredienser utom kaffe och kokosflingorna.

Tillsätt kaffet och rör till en tjock smet.

Forma smeten till bollar och lägg dem på ett fat.

Rulla bollarna i kokosflingor, lägg dem på ett fay och ställ dem i kylskåpet.

De är godast när de är kalla.

20120531-163152.jpg

Världens godaste chokladknäcksnittar

Bakade dessa snittar igår kväll och dom är redan slut, alltså var dom väldigt goda…… Receptet kommer från systrarna Eisenmans ”Sommarens söta”.

Ca 16 kakor

125 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk ljus sirap

3 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

ca 50 gram choklad till garnering (jag hoppade över chokladen)

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör och socker poröst.

Rör ner sirapen.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Blanda till en slät deg.

Forma degen till en rulle och lägg den på en bakplåtspapperklädd plåt.

Grädda i 15-20 minuter och låt sedan svalna något.

Skär längden i sneda, ca 2 cm breda bitar.

Lägg över dem på ett galler för att kallna.

Smält chokladen och ringla över kakorna.

 

 

20120522-161907.jpg

American pancakes

Lyxa till det american pancakes med lönnsirap och jordgubbar till helgen!


1 ägg
2½ dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
2 msk smör till stekning

Vispa ägg och mjölk i en bunke.

Smält smöret och häll i bunken.

Blanda de torra ingredienserna först för sig och blanda sedan ner dem i mjölkblandningen.

Klicka ut smeten till små ”plättar” i en stekpanna med smör i och stek.

Servera med lönnsipar och jordgubbar, mums!

20120514-093149.jpg