”Hemmagjord” pizza och pizzasallad

Jag har provat Sara Lees Pizza kit som innehåller pizzadeg och tomatsås. Sen är det bara att lägga på den fyllning man vill ha!

20120404-204721.jpg

 

Vi hade på köttfärs stekt med kryddor, lök och vitlök, färska champinjoner, och majs. Riktigt gott!!

 

På sidan åt vi en kålsallad (recept som jag fått av svärmor):

1 kg morötter

1 kg vitkål

1 grön och 1 röd paparika

1 purjolök

1 dl äppelcidervinäger

0,5 dl socker

0,5-1 tsk salt

1 dl olja

1 tsk örtkrydda

 

Strimla alla grönsker fint.

Koka snabbt upp äppelcidervinäger, socker, salt, olja och örtkrydda.

Häll den varma lagen över grönsakerna och rör om ordentligt.

Salladen förvaras i kylskåp under lock, håller sig ca 2 veckor.

 

Fast den här gången halverade jag receptet och hade i bara kål. De gick bra det med.

 

 

20120404-204754.jpg

Skötsel för tulpaner

Här kommer lite tips av skötsel av tulpaner.

Låt den nyinköpta buketten stå i vatten med papperet eller plasten kvar. Först när blommorna sugit upp vatten ska papperet bort.

Skär av stjälkarna med en vass kniv, klipp inte med sax!

Använd kallt vatten men låt bara en fjärdedel av stjälken stå i blöt. Tulpanerna växer för snabbt om de står i för mycket vatten.

Undvik att ställa din tulpanbukett i närheten av fruktfatet. Frukt utvecklar etylengas som påskyndar åldrandet. Undvik också drag och stark sol.

20120402-161603.jpg

Sötsur kyckling

Enda sen jag bodde i England har jag letat efter ett bra recept på sötsur kyckling. Det fanns en kinarestaurang där som hade en så jäkla god sötsur kyckling!!

Här är receptet på en god sötsur kyckling, men inte lika god som den på Red dragon!

Till höger den väldigt goda sötsrua kycklingen på Red dragon!

400 gram kycklingfilé

0,5 dl vetemjöl

1 stor paprika

1 gul lök

1 burk ananas i bitar, ca 440 gram

olja, salt, peppar

Såsen

1 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 dl ananasjuice från burken

0,5 dl rödvinsvinäger

0,5 dl socker

0,5 dl tomatpuré

1 msk soja

1 msk maizena

;

Skär kycklingen i bitar, salta och peppra och vänd dem i vetemjöl (skaka av överflödigt mjöl).

Skär paprikan och löken i lite större bitar.

Hetta upp olja, stek kycklingbitarna och ta ur kycklingen och låt vila.

Hetta upp mer olja och stek paprikan och löken, utan att det tar färg.

Tillsätt ananasbitarna och kycklingen i stekpannan.

Till såsen: koka upp vatten och lös buljongtärningen.

Ta av från värmen och vispa i öviga ingredienser.

Hetta upp stekpannan och rör ner såsen.

Låt koka några minuter till såsen tjocknat.

Servera med ris!

20120326-201440.jpg

Skötselråd för rosor

Skötselråd för rosor:

;

Rosor vill gärna ha lite varmare vatten än bara ljummet, nästan hett vatten. Under natten
kan du ställa dem svalt om du har möjlighet till det. Snitta om ungefär varannan dag och
fyll på med nytt varmt vatten.

Håll rent i vasen – inga blad i vattnet – bladen innehållet etylen som inte är bra för ”rosen”.

20120321-114750.jpg

Snabba baguetter

Recept från Per Morbergs kokbok

25 gram jäst

10-13 dl mjöl

2 tsk salt

6 dl ljummet vatten

;

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt och mjöl.

Arbeta samman degen i 2-3 minuter tills den satt sig, den skall vara ganska lös och kladdig.

Låt degen jäsa under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Dela degen i två lika stora delar och forma dem till baguetter (knåda inte!).

Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa ytterligare 10-15 minuter.

Ställ in plåten i ugnen och grädda baguetterna i 5 minuter.

Sänk sedan värmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.

20120316-202643.jpg

Ananaspaj

Paj

150 gram smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl crème fraiche

0,5 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 burkar krossad ananas

;

Smält smöret och blanda det med mjölet, bakpulver och socker.

Tryck ut smeten i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en sil.

Blanda ihop crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker.

Rör sist i ananasen och häll smeten i pajformen.

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Ät pajen med en klick grädde!

20120317-101108.jpg

Blåbärsmuffins med glasyr

Hittade blåbär i mammas frys och passade på att baka några muffinsar!

12-20 st (beroende på om du använder stora eller små formar)

100 gram rumsvarmt smör

200 gram socker

2 ägg

2 dl creme fraiche

250 gram vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

125 gram blåbär

Glasyr:

100 gram philadelphiaost

50 gram smör

2-3 dl florsocker

blåbär

;

Rör smör och socker mjukt.

Vispa i äggen ett i taget och tillsätt creme fraiche.

Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och blanda.

Rör försiktigt i blåbären och fördela smeten i muffinsformar.

Grädda i 175 grader ca 20 minuter och låt dem svalna.

Vispa ihop philadelphiaosten, smör och florsocker.

Smaksätt med saften från några blåbär.

Bred glasyren på muffinsarna och garnera med ett blåbär på toppen!

20120311-205504.jpg

Blingo favoriter

Mina blingofavoriter:

Bilderna är tagna från Blingos hemsida.

Fredagens lunch och middag

Fredagens lunch intogs på m/s Alfågeln med sushibutikens blandbox.

20120310-095840.jpg

Till middag blev det helstekt kyckling med rotsaker (potatis, morot, sötpotatis, lök och paprika kryddat med salt, peppar, timjan, olivolja, vatten och fond, och köpt marinerad hel kyckling), jag tog bara en före-ugnen-bild. Just före det var klart smulade jag över ett paket fetaost och lät det smälta lite.

20120310-100117.jpg

Till efterrätt: kokosrulltårta fylld med grädde och lemon curd, och den bilden blev så ful så den kan jag inte visa..

3 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1,5 dl kokos + lite att strö på bakplåtspappret

Fyllning:

2 dl grädde

1 dl lemon curd

Garnering:

mynta, hallon

;

Vispa ägg och socker vitt och pösigt

Blanda mjöl, bakpulver och kokos i en skål och rör ner det i äggsmeten.

Bred ut den i en bakplåtsklädd långpanna (30×40 cm)

Grädda i 250 grader 8-10 minuter. Prova med sticka!

Strö kokos och socker på ett bakplåtspapper, vänd upp kakan på pappret och dra av pappret som den gräddats på och låt den svalna något.

Vispa grädden och rör ner lemon curden,

Bred ut fyllningen på rulltårtan medan den är ljummen och rulla ihop.

Skär i bitar och garnera med mynta och hallon.